Alla inlägg den 24 maj 2017

Av Leijon - 24 maj 2017 12:12

Vi lever i "nuismens" tid. Förenklingen och det entydiga språket har störst plats. Ett språk med en egen uppfattning, värdeskala om människans och hennes behov.

Dagens tungotal; journalismen reducerar efter egna principer, den skuggar efter  eget godtycke.Politekier och myndighetspersoner ivrar över att få tala genom media, politikens bestäms i ett helt annat rum än i de demokratiska instutitionernas. Forskare visar på sambandet mellan medias förstärkning och demokratins försvagning.

Varje tid har sin elit som anger språk och perspektiv. Prästernas tid avlöstes i västerlandet av jkonstnärernas som i sin tur avlöstes av vetenskapens och som nu avlösts av mediaaktörernas tid.

Mot vår vilja intas tänkandet och våra liv av den nya elitens ord och val. Någon annan väljer åt oss. Ögonblickets ideologi är nu de flestas förutsättning. När Gud skapade oss skapades vi med en egen vilja - hur står det till med den idag? När vi väljer bort kristendomen som ideologi i våra liv så väljer vi också bort den fria viljan.

 

Teologiska omdömen, rika och viktiga erfareneheter har gjorts omorderna och pedagogiska och etiska principer har förlorat sin auktoritet- Dagens dödsförklaring lyder;Att förlora i aktualitet - nuismen bestämmer!

Bibelläsaren känner till förklaringens berg. Jesus tog med sig tre lärjungar upp på ett högt berg för att få lugn och ro och kunna se.Han visste tydligen att i den stora massans samling är inte en plats för överblick och uppenbarelser.

Men idag är vi nuets fångar och vi fruktar för undergången. Upplevelsehysterin drabbar den stora mediagenerationen. Bakom hörnet väntar det triviala. Zappoandet är den dialog media lockar oss in i. Världen, ideologier, traditioner, föräldrar, lärare och religioner ingår i det som är utbytbart.

Vår äldre generations livsform var PILGRIMSSKAPET; de planerade långsiktigt och vandrade målmedvetet enligt en tidigt bestämd ideologi utan påverkan utifrån. Dagens ungas livsform däremot är turistens och luffarens som inte vet hur länge han kommer att stanna där han befinner sig. Det han säkert vet är att uppehållet blir tillfälligt. Det angenäma jagas! Turisten avstår från att ta hänsyn till inhemska problem och känslor, de egna önskningarna styr turistens steg. Det korta ytliga mötet förenar luffaren med turisten - ett Icke-möte.

Utbytbarhet och ytlighet är ledord i av idag.  


Ovido - Quiz & Flashcards