Direktlänk till inlägg 24 maj 2017

Ledord

Av Leijon - 24 maj 2017 12:12

Vi lever i "nuismens" tid. Förenklingen och det entydiga språket har störst plats. Ett språk med en egen uppfattning, värdeskala om människans och hennes behov.

Dagens tungotal; journalismen reducerar efter egna principer, den skuggar efter  eget godtycke.Politekier och myndighetspersoner ivrar över att få tala genom media, politikens bestäms i ett helt annat rum än i de demokratiska instutitionernas. Forskare visar på sambandet mellan medias förstärkning och demokratins försvagning.

Varje tid har sin elit som anger språk och perspektiv. Prästernas tid avlöstes i västerlandet av jkonstnärernas som i sin tur avlöstes av vetenskapens och som nu avlösts av mediaaktörernas tid.

Mot vår vilja intas tänkandet och våra liv av den nya elitens ord och val. Någon annan väljer åt oss. Ögonblickets ideologi är nu de flestas förutsättning. När Gud skapade oss skapades vi med en egen vilja - hur står det till med den idag? När vi väljer bort kristendomen som ideologi i våra liv så väljer vi också bort den fria viljan.

 

Teologiska omdömen, rika och viktiga erfareneheter har gjorts omorderna och pedagogiska och etiska principer har förlorat sin auktoritet- Dagens dödsförklaring lyder;Att förlora i aktualitet - nuismen bestämmer!

Bibelläsaren känner till förklaringens berg. Jesus tog med sig tre lärjungar upp på ett högt berg för att få lugn och ro och kunna se.Han visste tydligen att i den stora massans samling är inte en plats för överblick och uppenbarelser.

Men idag är vi nuets fångar och vi fruktar för undergången. Upplevelsehysterin drabbar den stora mediagenerationen. Bakom hörnet väntar det triviala. Zappoandet är den dialog media lockar oss in i. Världen, ideologier, traditioner, föräldrar, lärare och religioner ingår i det som är utbytbart.

Vår äldre generations livsform var PILGRIMSSKAPET; de planerade långsiktigt och vandrade målmedvetet enligt en tidigt bestämd ideologi utan påverkan utifrån. Dagens ungas livsform däremot är turistens och luffarens som inte vet hur länge han kommer att stanna där han befinner sig. Det han säkert vet är att uppehållet blir tillfälligt. Det angenäma jagas! Turisten avstår från att ta hänsyn till inhemska problem och känslor, de egna önskningarna styr turistens steg. Det korta ytliga mötet förenar luffaren med turisten - ett Icke-möte.

Utbytbarhet och ytlighet är ledord i av idag.  


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Leijon - 9 juli 2018 15:58


Så kom då äntligen lite regn. Får hoppas att det håller på ett tag! Är så trött på att orken tryter och kroppen värker ... måste gnälla lite..... trodde jag skulle baka idag men kroppen ville nåt helt annat. Så här ligger jag i sängen med yrsel o...

Av Leijon - 24 juni 2018 21:58


Nu var det längesedan jag skrev här. Men ska försöka på nytt att göra verklighet av en tanke. Sen jag skrev sist har jag blivit diagnostiserad med kroniskt smärtsymtom, utmattningssyndrom, ångestsyndtpm och PTSD. Svårt att tackla det när jag hade h...

Av Leijon - 24 februari 2018 10:05

Tycker att man kan kalla det vårvinter i slutet av februari när det är 6 minusgrader och strålande sol som faktiskt värmer. Nu har jag köpt fröer. En del ska förodlas, därför är det dags att skaffa det nu. När jag inget kan göra ute än så sysslar...

Av Leijon - 20 februari 2018 13:34

Idag faller sömnmedel stora flingor. Det är några minusgrader så snön kommer stanna kvar ett tag. Känner mig nöjd med gårdagens jobb när alla krukväxter fick ny fin jord. Det är inte bara plantorna som växer. Mitt barnbarn visade stolt upp en glu...

Av Leijon - 19 februari 2018 11:04

Dagen startade med snöfall ute och plantering inne - omplantering av krukväxterna. Nu är köket sanerat och blommorna klara så nu kan de växa så det knakar. Dags för en kafferast och njuta av att detta arbete är gjort. Blir nog en promenad senar...

Ovido - Quiz & Flashcards