Alla inlägg den 13 april 2017

Av Leijon - 13 april 2017 09:07

Idag är det skärtorsdag. Skär står inte för färgen rosa utan för ren, vacker, blank. I Sverige har vi en blandning av massa olika traditioner; kristna och folktrons.

Folktrons tradition tror jag de flesta känner igen; det handlar om att häxorna drar till blåkulla denna dag för att fira sabbat med djävulen. Detta faktum gjorde att folk gömde sina kvastar och man t o m stängde spjällen till skorstenen. Här kommer också påsksmällarna in i sammanhanget. För sköt man med bössor för att skrämma ondskan på flykt och i våra tider har det blivit påsksmällar.

 

Det är denna dag barn klär ut sig till påskkärringar/gubbar denna dag och går runt och önskar glad påsk och hoppas få godis i utbyte.

 

Den kristna traditionen som borde vara det vi kan bäst eftersom vårt land är kristet. Denna dagen instiftade Jesus Nattvarden. Skärtorsdagen kommer av att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före den judiska påskmåltiden (nattvarden)- I våra kyrkor är det en glädjens dag idag. Man klär altaret i vitt som är glädjens färg. Det är ikväll som man sedan klär av altaret och det blir mörkt och tomt ända till påskdagen eller natten till påskdagen.

 


För mig innebär Skärtorsdagen påskförberedelser av olika slag. Pyntar lite extra och förbereder lite mat och jag brukar alltid fira mässa på kvällen i någon kyrka.

Kannkse ska tvätta fötterna lite extra idag!  Allt för traditionens bevarande!


   






Ovido - Quiz & Flashcards